Aile ve Çift Terapisi

Profesyonel psikoterapi yöntemlerinden biri olan çift terapisi, bazı platformlarda aile terapisi olarak da anılabilmektedir. Temel olarak aynı uygulamaları içerse de, çift terapisinin kapsamının daha geniş olduğu söylenebilir. Aile terapisi yalnızca evli çiftleri kapsarken, çift terapisi sevgili, flört gibi aşamalardaki çiftlere de hizmet verebilmektedir. Manisa psikolog tarafından da sunulan bu hizmetlerin içeriğine biraz daha detaylı bakmak gerekir.

Modern dünyanın getirmiş olduğu stresli yaşam olayları karşısında eşler bilerek veya bilmeyerek birbiri üzerinde baskı kurabilir veya stres oluşumuna yol açabilirler. Bu etkinin bilinçli veya bilinçsiz olmasına bakılmaksızın eşler, çift terapisine yönelerek ilişkide yaşanan sorunları profesyonel bir bakış açısıyla çözme yoluna gidebilirler.

Çift terapisi almak için herhangi  bir psikolojik bozukluğa gerek olmadığı gibi, bu bozuklukların varlığı da çift terapisinden yararlanmak için engel niteliği taşımaz. Aile ve çifti ilgilendiren, aradaki ilişkinin dinamiklerini zedeleyen her türde sorunlar çift terapisti tarafından ele alınabilir. Eşlerin/partnerlerin sürece aktif katılımıyla birlikte çözüme yönelik çalışmalar birlikte planlanır. Sorunların çözümündeki iyileşmeler Manisa psikolog tarafından izlenir ve eşlere süreç hakkında sürekli bilgilendirmeler yapılır. Aynı şekilde eşlerden gelen geribildirimler de terapist tarafından toplanarak analiz edilir. Böylelikle ilerleyen süreçteki yaklaşımlar ve atılacak adımlar doğrultusunda daha sağlıklı karar verilebilmektedir.

Psikolog
Gülşah UYGUN

Manisa Çift Terapisi

Çift Terapisi Nedir?

Evli veya evli olmayan çiftlerin, ilişkiye dair yaşadığı sorunların psikoterapi yöntemleriyle ele alınması süreci çift terapisinin tanımı olarak aktarılabilir. Gündelik yaşantıya dair sorunlar üzerine olabileceği gibi, patolojik boyuttaki bireysel sorunların üzerine de yoğunlaşılabilir. Kendine özgü bir terapi tekniği olmadığı, diğer terapi tekniklerinden faydalanıldığı söylenebilir. Bu kapsamda güncel ve etkinliği bilinen bireysel terapi yöntemleri, çiftler üzerinde uygulanabilir hale getirilir. Böylelikle çiftlerin arasındaki ilişkiye dair sorunların çözümü için bir yol haritası çizilebilir.

Danışanlar (çift) ve danışman (psikolog) arasında öncelikle bir tanışma evresi gerçekleştirilir. Bu süreçte terapist, hem çiftleri tanımaya çalışırken hem de süreç hakkında eşleri bilgilendirir. Çift terapisinin başarıyla ulaşmasını sağlayan en önemli unsurlardan birisi, terapistin çiftleri tanıması olarak adlandırılabilir. Partnerlerin karşı tarafa bakışı, ilişkiye dair düşünceleri süreci etkileyen önemli öğelerdir. Bunların tümü yapılan görüşmeler sonucunda Manisa psikolog tarafından analiz edilir ve süreç yönetiminde etkin olarak kullanılır.

Günümüzde online terapi yöntemiyle de çift terapileri yapılabilmektedir. Önceleri yalnızca yüzyüze terapi kapsamında değerlendirilse de artan teknolojik imkanlar ve hijyenik kaygılardan dolayı psikologlar da hem kendilerini hem de olanaklarını bu yönde geliştirmişlerdir.

Evliliklerde Zor Konuşmalar Nasıl Yapılır? | Psikon Terapi

Çift Terapisine Kimler Gidebilir?

En genel haliyle yaşadığı ilişkiden memnun olmayan, ilişkisinde bazı şeyleri düzeltmek isteyen veya zaten iyi giden ilişkisini daha kaliteli hale getirmek isteyen herkesin çift terapisi alabileceği söylenebilir. Yine de daha detaylandırmak gerekirse;

  • Eşi/partneriyle geçimsizlik yaşayanlar
  • Kıskançlık krizleri
  • Eşler arası güven sorunları
  • Boşanma düşünceleri
  • Boşanma öncesi ve/veya sonrası ilişki dinamikleri
  • Müşterek çocukların mevcut ve gelecekteki durumları hakkında danışmanlık
  • İlişkide çiftlerden birinin veya her ikisinin yıpranması
  • Çiftler arasındaki ekonomik şiddet sorunları
  • Çiftlerden birinin veya her ikisinin madde ve/veya alkol kullanımı
  • Çiftlerin yaşadığı vefat, afet gibi nedenlerden kaynaklı travmalar
  • Anne-babalık öncesinde veya sonrasında ebeveynlik eğitimi
  • Çiftlerden birinin veya her ikisinin yaşadığı cinsel sorunlar
  • Taşınma, göç, iltica gibi nedenlerle ailenin dinamikleri değişmesi

Yukarıda sayılan durumları yaşayan veya yaşayacağını öngören çiftler, çift terapisi almak için başvurabilirler. Bunun haricinde çiftler arasındaki ilişkinin dinamiğini etkileyen her türlü sorunun tespiti ve/veya çözümü için profesyonel terapi alınabilir. Ayrıca henüz var olmayan sorunların ön görülmesi durumunda da Manisa psikolog tarafından verilen aile terapisi alınabileceği gibi, rutin giden ilişkinin iyileştirilmesi adına da alınabilmektedir.

Çift Terapisti Ne Yapar?

Büyük oranda eşlerden birinin veya her ikisinin terapi desteği için başvurusuyla çift terapisi süreci başlar. Nadir durumlarda mahkeme kararına istinaden de aile terapisi başlatılabilir. Aile mahkemesi hakimi tarafından çiftlerin arasındaki ilişkinin, profesyonel destek ile düzelebileceği kanaat edilirse, çiftler için terapi süreci başlatılır.

Bunun haricindeki tüm uygulamalarda eşlerin/partnerlerin isteği üzerine terapi süreci yürütülür. Çift terapisti ne yapar konusuna gelindiğinde ise en basit haliyle çiftlerin arasında soruna neden olan durumun tespit veya beyan edilmesinin ardından yapılacak görüşmeler olarak özetlenebilir. Bu süreçte çiftlerin hem birbirlerine hem de söz konusu olaya/olaylara bakış açısının terapist tarafından incelenmesi gerekir.

Çift Terapisi Nedir?

Çift terapisti tarafından ilişki dinamiklerine zarar veren olay/konu üzerinde çiftlerin bir şekilde fikir birliğine varmaları sağlanmaya çalışılır. Bazı konular için bu söz konusu olmazken, durumun niteliğine göre mümkün olması halinde, tarafların olayı kabullenmesi ve karşı tarafa saygı duyması için çaba sarf edilir.

Bunların sağlanabilmesi için terapist tarafından eşlerin iyi dinlenmesi ve doğru telkinlerde bulunulması oldukça önemlidir. Verilen ödevlerin eşler tarafından aksatılmadan uygulanması da terapi sürenin başarıya ulaşması için önemli etkenler arasında sayılır. Çift terapisinin ilgilendiği konular arasında:

  • Çeşitli nedenlerle ilişkisi zarar görmüş çiftler (evli veya değil)
  • Psikolojik sorunlara bağlı olarak ilişkiyi yürütemeyen çiftler
  • Boşanma sürecinde veya öncesinde olan çiftler
  • Ayrı yaşayan çiftler
  • Barışmak isteyen çiftler
  • Birlikte yaşamaya karar veren çiftler
  • Evlilik/nişanlılık öncesi danışma ihtiyacı hisseden çiftler
  • İlişkinin kalitesini artırmak isteyen çiftler
  • Romantik hayatın daha etkin yaşanmasını isteyen çiftler

Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Sağlıklı ve etkin bir çift terapisi yapılabilmesi için bir dizi adım bulunur.  Tanışma ile başlayan bu süreç, olaya konu sorunun çözümüne kadar uzanan bir görüşme silsilesi olarak tanımlanabilir.

Tanışma: Çoğunlukla terapi sürecinin ilk görüşmesi tanışma için ayrılır. Eğer aynı psikolog tarafından daha önce hizmet alan bir çift yeniden danışmaya gelirse, tanışma evresi geçilebilir. Yine de son görüşmeden bu yana hayatlarında yaşanan değişmelerle ilgili bilgi alınır.

Çiftlerin kendilerini, birbirlerine bakış açıları, hayat bakış açıları gibi genel konulardan bahsetmesine imkan sağlanır. Böylece terapist çiftlerin yaşadığı sorunların çözümü için doğru yönergeleri hazırlayabilecek altyapıya sahip olur. Çiftlerin kendini, duygu ve düşüncelerini tanıtmasının ardından terapist de süreç hakkında danışanları bilgilendirir. Terapi sürecinin nasıl işleyeceği, çiftlerden neler beklediklerini ana hatlarıyla açıklar. Böylelikle çiftlerin sürece aktif katılımı için zemin hazırlanmış olur.

Sorunun Tanımı: Terapistin tanışma evresinde edindiği bilgiler neticesinde bu aşamayı farklı şekillerde yönetmesi mümkündür. Aradaki dinamiklere göre, sorunun tanımı çiftler tarafından aynı görüşme odasında terapistle paylaşılabilir. Alternatif olarak, çiftlerle tek tek görüşme sağlanarak beyanların birbirinden etkilenmemesi ve sürecin eşler tarafından nasıl algılandığına ilişkin bilgi toplanabilir.

Danışma ve Yönlendirme: Terapinin ilk iki aşaması genellikle ilk seansta geçilir. Danışma ve yönlendirme aşaması ise terapinin en büyük bölümünü oluşturur. Manisa psikolog tarafından yönergelerin verildiği, telkinlerin  aktarıldığı evredir. Genellikle 10-12 seans arası süren çift terapisinin yaklaşık 9-11 seansı danışma ve yönlendirme ile geçirilir.

Bu aşamada psikolog tarafından dinlenen ve analiz edilen sorunun çözümü , bireyler hakkında edinilen bilgiler ışığında yönetilir. Çiftlere doğru yönergeler aktarılarak bakış açılarının değiştirilmesi, karşılıklı saygının oluşturulması, gerektiğinde güven ortamının oluşturulması için profesyonel psikolojik yaklaşımlardan yararlanılır.

Değerlendirme: Danışma ve yönlendirme sürecinin bitmesinin ardından çiftlerle birlikte son bir görüşme gerçekleştirilir. Görüşmelerde edinilen bilgilerin ne derecede aktarılabildiği, verilen ödev ve yönergelerin ne düzeyde uygulandığı ve çiftlerin sorunun çözümü için nasıl adımlar attığı terapist ve danışanlar tarafından ortak bir süreçte değerlendirilir. Gerekli görülürse yeniden danışma ve yönlendirme sürecine geçilebilir.

Geribildirim: Psikolojik terapi yaklaşımlarının tümünde yer alan ve en önemli son unsurlardan birisini de geribildirim oluşturur. Terapi süreci bittikten bir müddet sonra (2 ay, 6 ay, 1 yıl) çiftler terapist tarafından yeniden davet edilerek ne aşamada oldukları değerlendirilir. Çiftlerin isteği ve/veya psikologun yönlendirmesiyle süreç yeniden başlatılabilir/devam ettirilebilir.

Çift Terapisi ile Aile Terapisi Aynı Şey Mi?

İlk bakışta çift terapisi ile aile terapisi aynı şey gibi görünse de arada ufak bir nüans farkı bulunur. Aile terapisi, çift terapisinin bir alt dalı olarak uygulanır. Aile terapisinde evli çiftlere danışmanlık hizmeti verilirken, çiftlere uygulanan terapide ise sevgili, flört gibi aşamalardaki partnerler de aynı hizmetlerden yararlandırılır.

Çift ve aile terapileri için iki ayrı uzmanlık gerekmediği ayrıca bilinmelidir. İki sertifikadan herhangi birine sahip olan psikologlar süreci yönetebilir. Burada danışanların kararında belirleyici olan etken ise deneyim olmalıdır. Ne kadar çok vaka görmüş, ne kadar çok çiftle çalışmış bir terapist varsa, bu alanda yetkin olduğuna kanaat getirilebilir.

Eşlerden Biri Gelmeden Çift Terapisi Yapılabilir Mi?

Toplumumuzda çoğu zaman erkek eşlerin, az da olsa bayan eşlerin terapi sürecini kabul etmemesi söz konusu olabilmektedir. Çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen bu tercih neticesinde terapi için istekli olan çift tarafından “eşim gelmiyor aile terapisi alabilir miyiz” sorusu sık gelir.

Bu soruya karşılık olarak şu söylenmelidir ki çift terapisi için partnerlerin her ikisi de görüşme odasında bulunmalıdır. Online terapi içinse kamera karşısında olayın iki tarafı da yer almalıdır. Psikologlar yine de çözüm odaklı bir yaklaşım izlemeyi tercih ederek, görüşmeye istekli olan tarafla görüşmeye başlar.

Bir takım telkinler ve ipuçları aktararak, diğer eşin terapi sürecine katılımının sağlanması için ikna edici uygulamalar önerebilir. Bunun sonunda her iki eşin de yüzyüze terapi için odada bulunması sağlanabilir ve terapi süreci profesyonel anlamda başlayabilir.

Bir ilişkide yaşanan sorunların çözümü için olayın tek tarafının çabası yeterli olmadığı gibi, o tarafı daha da yıpratmaktan başka bir amacı da kalmayacaktır. Bu nedenle terapi sürecine eşlerin çift olarak katılımı oldukça önemlidir. Yine de bazı eşler tarafından “eşimi ikna edemedim/edemiyorum” bildirimleri gelirse, Manisa psikolog tarafından terapi süreci tek eş üzerinden başlatılabilir. Eğer danışan istekliyse ve verilen yönergeleri uygulayabiliyorsa başarı yakalanması mümkün olabilmektedir.

Çift Terapisi İçin Manisa Psikolog

Farklı sorulara cevap vermeye çalıştığımız çift terapisi için Manisa psikolog arayışına girenler için bir takım ipuçları aktarmak gerekir. Her psikolog seçiminde olduğu gibi çiftler için terapi desteği aranırken de başvurulacak olan psikologun bu konuda gerekli eğitimleri almış olması gerekir.

Eş/partner ile yaşanan sorunun niteliğine bağlı olarak aile ve çift terapisi alanında deneyimli bir psikolog arayışı da ön plana çıkabilir.  Ayrıca ilişkideki sorunların kaynağı psikolojik bozukluklardan kaynaklanıyorsa, başvurulacak olan psikologun bireysel terapiler konusunda da donanımlı olması beklenir.

Çift terapisi fiyatları ne kadar sorusuna gelindiğinde, bu cevaba etki eden oldukça fazla değişken bulunur. En önemli değişkenler ise psikologun bu alandaki bilgisi ve deneyimidir.

Çift terapisi kaç seans sürer konusunda ise ortalama bir rakam olarak 10-12 seans aralığı verilebilir. Çiftlerin sürece katılımı ve yaşanan sorunun niteliğine bağlı olarak bu sayının daha az ya da çok olması mümkündür.

Psikolog Gülşah Uygun İçin Randevu Almak İçin Tıklayınız.