Manisa Çocuk Psikoloğu

Çocukluk dönemindeki olumsuz yaşantıların yetişkinlik dönemine doğrudan etki edebildiği tüm psikoloji camiası tarafından kabul edilmiş bir görüştür. Psikolojinin babası sayılan Freud döneminden bu yana yapılan tüm çalışmalar, yetişkin hayatında karşılaşılan patolojiler ve diğer psikolojik rahatsızlıkların çocukluk yaşantısından itibaren oluşturduğunu göstermiştir. Bu kapsamda Manisa Çocuk Psikologu arayışı içinde olunması beklenen bir durumdur.

Çocuk psikologu ne iş yapar, neye bakar sorusu akıllara gelmesi muhtemeldir. Çocukların yaşadığı her türlü olumsuz durumlara karşı baş etme mekanizmalarının öğretilmesi amacıyla çalışmalar yapılır. Yaş döneminin özelliklerine kendini ifade edemeyen ya da verilen yönergeleri almayan çocuklarla, gelişim özelliklerine uygun olarak geliştirilen teknikler kullanılır. Bu sayede çocuğun yaşadığı olumsuz duyguları ifade etmesi, ortaya çıkarması sağlanır. Ardından da sağaltım süreci başlar.

Çocuk Psikologu Neye Bakar?

Öncelikle çocuk psikologlarının yetişkin psikolog hizmetlerinden farklı bir yetkinliği olması gereklidir. Çocukların içinde bulunduğu gelişim dönemlerine ait özelliklerin ve gerekliliklerin farkında olarak çocukların sorunları anlaşılabilir ve iyileşme yönünde adımlar atılabilir.

Psikolog Bilal Keskin

Psikolog Bilal KESKİN

Bu doğrultuda donanım kazanmış olan Manisa Çocuk Psikologu da çocuk danışanların ihtiyaçlarına en iyi karşılığı verebilir.

Farklı yaş gruplarında farklı türden travmatik olaylar ya da olumsuz yaşam olayları ile karşılaşılabilir. Bu nedenle çocuk psikologlarının çocuk ve ergenlerin yaş dönemlerinin özelliklerini haiz olarak en doğru tespit ve iyileşme sürecinin sağlanması gerekir. bu şekilde faaliyet gösteren Manisa Çocuk Psikologu neye bakar sorusuna yanıt olarak:

– Akran zorbalığı

– Geç konuşma, konuşamama

– Alt ıslatma

– Kardeş kıskançlığı

– Okula ilgisizlik

– Ebeveyn boşanması/vefatı

– Okula uyum süreci yönetimi

– Otorite boşlukları, otoriteye itaatsizlik

– Aniden gelişen akademik düşüş

– Arkadaş edinme sorunu

– Özgüven eksikliği

– İçe kapanıklık

– Fiziksel ya da cinsel istismara maruz kalma

– Ani duygu boşalmaları

– Öfke kontrol sorunları

– Oyun kuramama

– Uyum bozuklukları

– İletişim sorunları

– Yalan söyleme alışkanlığı

Bunlar gibi daha pek çok neden sayılabilir. Kompleks bir varlık olan insanların karşılaşabileceği sorunlar bireysel yaşantılara göre şekillenir. Öte yandan çocukların duyguları daha yoğun yaşadığı bilinir. Bu nedenle de bir yetişkin için sıradan olan bir durum, çocuklarda travmatik etkiye neden olabilir. Yine bu nedenledir ki çocuk psikologlarının donanımlı ve çocuk ruh sağlığı alanında deneyimli olması arzu edilir.

Çocuğumu Psikologa Götürmeli Miyim?

Psikologlarla ilgili algının son 10 yılda olumlu yönde değiştiği söylenebilir. Artık eskisi kadar yadırganmayan bir durum hale geldi. İnsanların kendi başına baş edemediği durumlara karşı profesyonel destek almak istemesi arzu edilen bir durumdur. Bu şekilde yaşadığı olumsuz olaylar karşısında farklı bir bakış açısı kazanabilir ve bu durumlardan en az manevi zararla çıkabilir. Ancak iş çocuklarımıza geldiğinde, biraz daha duygusal yaklaşabiliyoruz.

İnsanın kendisine yakıştırabildiği bazı olumsuz durumları çocuklarına yakıştıramıyor olması beklenen bir durumdur. Sıkça duyduğumuz “benim çocuğum normal” ya da “o biraz yabanidir” sözleri çok tanıdık olsa gerek. Yetişkinlerin olduğu gibi çocukların da bireysel farklılıkları olması elbette de bilinen ve hatta arzu edilen bir olgudur.  Bununla birlikte bu farklılıkların çocuğun bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimine ket vurmaması gerekir.

Yukarıda listelenmiş olan sorunlardan bir ya da birkaçını yaşayan çocukların Manisa çocuk psikologu görüşmesine getirilmesi yararlı olabilir. Farklı yaş gruplarında farklı görüşme tekniklerinin kullanıldığını ayrıca belirtmek gerekir. Okul çağındaki çocukların bir bölümü sözlü iletişime açık olurken, daha küçük yaş grupları genellikle yaşadığı durumları ifade etmekle güçlük çekerler.

Bunun için özelleştirilmiş oyun terapisi teknikleri kullanılır. İyileşme sürecinin yanı sıra, çocuğun duygu ve düşüncelerinin anlaşılması için, oyun odasında oynadığı oyunlar psikolog tarafından dikkatle incelenir.

Çocukların, yaşadığı duygu ve sahip olduğu düşünceleri bilinçli ya da bilinçsiz şekillerde oyunlara yansıttığı bilinen bir gerçektir. Örnek vermek gerekirse, anne babası sürekli olarak evde kavga etmesinden dolayı psikolojik sorunlar yaşayan bir çocuk, oyuncaklarla oynarken iki tane yüksek sesli konuşan figürü kullanacaktır.

Bu tarz ipuçları çocuk psikologu tarafından detaylıca incelenip analiz edildikten sonra, aile görüşmesi yapılarak edinilen bilgilerin yorumlanması sağlanır. Bu sebeple çocuğun yaşadığı psikolojik geçiş dönemlerinin önemli ya da önemsiz olduğu kararı psikologa bırakılmalıdır. Bunun için de çocuklar, yapması gereken şeyleri yapamıyor ya da yapmaması gereken şeyleri yapıyor ise, profesyonel desteğe başvurulmalıdır.

Çocuk Psikologları Ne Yapar?

Çocuklarda görülen psikolojik sorunlar veya davranış bozuklukları için vakit kaybetmeden çocuk psikologuna gidilmesi önerilir. Çocukluk çağları sorunların teşhis ve iyileştirilmesi açısından oldukça kritik bir evredir. Zamanında müdahale edilen davranış bozuklukları veya diğer psikolojik sorunlar, yetişkin hayatında insan yaşamını olumsuz etkileyen durumlar olmaktan çıkacaktır.

Oysa çocukluk döneminde üzerine gidilmeyen ve göz ardı edilen konular ise, farklı tepsilerde yetişkin yaşamında kişinin hayat kalitesini düşürücü etkilere yol açacaktır. O zaman da bireysel terapiler yoluyla yine çocukluk yıllarının incelenmesi ve yılların biriktirdiği zararın iyileştirilmesi daha zorlu bir süreç haline gelecektir.

Manisa çocuk psikologu da bu anlamda kritik bir göreve sahiptir. Ebeveynler tarafından çocuktaki sorunların tespit edilmesi hayati bir önemdedir. Çocuğun içinde bulunduğu duygusal çöküntü ya sergilediği olumsuz davranışlar, anne-baba tarafından bir geçiş süreci ya da normal olarak değerlendirilmesi halinde, psikolog desteğine başvurma ihtiyacı da hissedilmeyecektir. Bu sorunlar da, yukarıda vurgulandığı üzere yetişkin hayatında sağaltımı daha zor ve uzun bir süreç haline dönüşecektir.

Çocuk psikologları tarafından farklı yaş gruplarındaki çocuklar için özelleştirilmiş teknikler kullanılır. Bu teknikleri biraz tanımanın öncesinde ergen ve yetişkinlerde farklı uygulamalar yapıldığını belirtmek gerekir. Çocuk alanında özelleşmiş yüz yüze terapi teknikleri sorunların tespiti ve çözümü için oldukça önemlidir. Yalnızca oyun terapisinin yüz yüze yapılması zorunlu olup, diğer teknikler online terapi şeklinde uygulanabilmektedir.

Oyun Terapisi

Oyun Terapisi Nedir, Nasıl Yapılır?

10 yaşına kadar olan çocuklar için kullanılan bir tekniktir. Çocukla bir görüşme tekniği olarak kullanılan oyun terapisi, aynı zamanda iyileşme süreci için de farklı formatlarda uygulanır. Oyun terapisi, çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmesini sağlayan kontrollü bir alanda yapılır. Aynı zamanda çocukla sözlü görüşme şeklinde aktarılamayan yönergeler oyunlar aracılığıyla iletilebilir.

Psikolojide farklı yaklaşımlar bulunmakta olup, çocuk terapisi için de farklı uygulamalar mevcuttur. Hangi oyun terapisi daha iyi sorusundan önce, başvurulan çocuk psikologunun hangi terapi yönteminde daha iyi olduğu düşünülmelidir. Hepsi farklı tekniklerle özelleştirilmiş olan oyun terapileri, alanda başarılı bir terapist tarafından uygulandığında olumlu sonuçlar verebilmektedir.

Bu nedenle de daha iyi terapi tanımı yapmak mümkün değilken, çocuğun ihtiyacına en doğru cevabı verebilecek terapi yönteminin bulunması önemlidir. Bunun analizini de Manisa çocuk psikologu en iyi şekilde yapabilmektedir.

Görüşme tekniği olarak oyun terapisinin kullanılmasında da farklı yöntemler bulunur. Müdahalesiz oyun terapisinde çocuğun serbest oynaması için bırakılır. Odayla ilgili birkaç kural (1 kez tuvalete gidebilme, odadan çıkmama) gibi çocuğa iletildikten sonra, çocuğun hareketleri gözlemlenir ve hiçbir şeye müdahale edilmez. Çocuk terapistle iletişime geçmek istemesi halinde ise, terapist yalnızca çocuğa yansıtma uygular. (Bak, burada bir kamyon var; orada bir kamyon var)

Farklı yöntemlerde ise çocuğun oyununa katılım söz konusudur. Çocuğun hangi oyunları kabul edip etmediği psikologa bilgi verebilir. Bununla birlikte çocuğun oyun içinde tercih ettiği kelimeler, tepki gösterdiği kelimeler de yine psikologu sonuca götürecek bilgiyi aktarabilir. Ayrıca oyunlar aracılığıyla çocuklara yönerge de verilebilir.

Resim Çizdirme

Özellikle konuşma çağında olmayan ya da konuşarak kendini ifade edemeyen çocuklarda sık başvurulan bir tekniktir. Çoğunlukla travmatik olayların tespitinde kullanılır. Çocuğun duygu ve düşüncelerini sınırlama olmadan kağıda aktarılması için ortam hazırlanır. Yapılan resim, boyama veya karalama psikolog tarafından incelenir. Çocuğun iç dünyasına ait ipuçları bu resimlerde bulunabilir.