Manisa Pedagog

En özet haliyle çocuk bilim olarak tanınan pedagoji, profesyonel bir eğitim dalıdır. Bu bölümü bitiren kişiler ise pedagog unvanını alırlar. Farklı yaş grubu ve sosyoekonomik durumdaki çocukların gelişimsel ve sosyal özelliklerini bilmek bir pedagogun verimli olabilmesi için gereklidir. Buna göre Manisa Pedagog merkezindeki uzmanların da bu yetkinliğe sahip olması aranır.

Pedagoglar çocukların gelişimsel özelliklerini bilmek ve anlamanın ötesinde, çeşitli alanlarda sorun yaşayan çocuklara danışmanlık hizmeti de verir. Bu amaç doğrultusunda güncel çalışmaların sürekli olarak takip edilmesi ve alandaki yeniliklerin öğrenilmesi şarttır.

0-12 yaş arası çocuklar üzerine odaklanmış bir eğitim bilimi olan pedagoji, çocukla ilgili pek çok konuda uzmanlaşmış bir daldır. Çocukların fiziksel, sosyal, duygusal, bilişsel ve zihinsel gelişimleri pedagoglar tarafından takip edilir.

Çocukların yaşayabileceği farklı tür sorunlar için Manisa Pedagog desteği alınması gerekebilir. Her çocuğun biricik ve farklı olduğu kabul edilmelidir. Bununla birlikte, çocuğun sahip olduğu farklılıkların sosyal ve bireysel yaşantı alanlarına olumsuz etki etmemesi istenir. Belirli alanlarda yaşıtlarından farklı bir grafik izleyen çocukların pedagoglar tarafından izlenmesi önerilir.

Psikolog & Aile Danışmanı
Simge KURNAZ

Çocuklardaki farklılıklar olumsuz yönde olabileceği gibi olumlu yönde de olabilir. Üstün zekalı olarak tabir edilen çocuk grubunun da yine pedagoglar tarafından sosyal hayata uyum ve akran ilişkileri gibi konularda desteklenmesi gerekebilir.

Pedagog Ne Demek, Pedagoglar Ne İş Yapar?

Çocuk bilimi olarak tanımlanan pedagoji eğitimini almış kişiler pedagog unvanını almaya hak kazanırlar. Çocukların farklı gelişim alanlarını içerir. Bedensel, ruhsal, duygusal, sosyal, bilişsel, zihinsel ve dil gelişimi gibi alanlarda çocukların izlemesi yapılır. İzlemenin yanı sıra, sorun görülen alanlarda iyileştirici hizmetleri de yine pedagoglar yapar.

Bu amaç doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Manisa Pedagog çalışanları ise sorunun niteliği ve çocuğun/ailenin müsaitlik durumuna göre yüzyüze veya online terapi hizmeti verirler. Yapılacak olan çalışmalar elbette sorunun aktarılmasıyla başlar. Kimi zaman okul rehberlik öğretmenleri pedagoglara yönlendirmeler yapabilirken, kimi zaman da veliler/aileler pedagog desteğine başvurabilir.

Hizmet alanı olarak çocukluk çağı kabul edilen 0-12 yaş aralığı baz alınır. Buna göre, bu yaş sınırının üstündeki çocukların ergen terapisi alması gerekebilir. Çocukluk dönemi ise 0-2 yaş bebeklik, 2-6 yaş erken çocukluk ve 6-12 akademik çağ olmak üzere 3 ayrı bölümde incelenir.

Her bir çocukluk evresinin gelişimsel özellikleri farklı olup, bu özellikler pedagog tarafından bilinir. Bu özellikler doğrultusunda sorunun teşhisi ve iyileşmesi üzerinde çalışmalar yapılır. Oyun terapisi başta olmak üzere çeşitli yöntemlere başvurulur. Bu teknikler sayesinde çocuğun yaşadığı durumun analizi yapılır. Ayrıca çözüme yönelik olarak adımlar aileyle birlikte planlanır.

Manisa Pedagog Hizmetleri

Okul öncesi çağlar ile okul dönemi çocukların yaşadığı sorunlar birbirinden farklı olabildiği gibi benzer nitelikler sorunlar da görülebilir. Ortaya çıkış nedeni ve yerinden bağımsız olarak çocukların psikolojik durumlarını ilgilendiren konular pedagogların hizmet alanına girer. Bu kapsamda Manisa Pedagog hizmetleri de bu ihtiyaçlara karşılık verecek şekilde geliştirilmektedir.

Bir eğitim bilimi olan pedagoji üzerine çalışma yapanlar çocuğu fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel gibi pek çok alanlarda bir bütün olarak görürler. Bu alanların birbirini etkilediğine dair ciddi bulgular da vardır. Bu nedenle 0-12 yaş arası çocukların yaşadığı sorunların kökeninde görünmeyen alanlarla ilgili nedenler de aranır.

Bedensel sağlık hariç çocuğu ilgilendiren tüm konuların pedagojinin ilgi alanına girdiği söylenebilir. Bununla birlikte, bedensel hastalıkların da çocuk psikolojisi üzerine olumsuz etkileri olduğu bilinir. Bu nedenle pedagogların, farklı alanlarda kendini yetiştirmiş olması, verilen hizmetin kalitesi açısından oldukça önemlidir.

Bu bilgiler ışığında Manisa Pedagog tercihi yaparken, alanda yetkin ve donanımlı olmasına özen gösterilmelidir. Bu şekilde çocuğu ilgilendiren olumsuz yaşantıların iyileşme süreci adına daha doğru ve sağlıklı adımlar atılabilir.

Çocuk psikologları ile benzer bir çalışma şekli olan pedagogların en çok çalıştığı konular şöyle sıralanabilir:

  • Akran zorbalığı
  • Davranış bozuklukları
  • Yalan söyleme alışkanlığı
  • Sosyal gerileme
  • Dil gelişiminde gecikmeler
  • Akademik gerileme
  • Kardeş kıskançlığı
  • Fiziksel ya da cinsel istismara maruz kalma
  • Ebeveyn kaybı
  • Ebeveynlerin ayrılması/boşanması
  • İstenmeyen çocuk olma
  • Okul öncesi eğitime uyum
  • Örgün öğretime uyum
  • Öfke kontrol sorunları
  • Alt ıslatma
  • Otoriteye itaatsizlik
  • Kendine ve/veya çevreye zarar verici davranışlar
  • Aniden değişen duygu nöbetleri
  • Ağlama nöbetleri
  • Gelişimsel özelliklerde aksama/gecikme
  • Oyun kurmakta zorluk
  • Akran iletişiminde eksiklik
  • Çeşitli zihinsel/ruhsal hastalıklar
  • Bedensel engelli çocukların psikolojik durumları

Pedagoga Kim Gider?

Yukarıda bahsedilen pedagog çalışma alanları içinde yer alan sorunları yaşayan çocukların aileleri, öğretmenleri pedagog desteğine başvurabilir. Bunun yanında pedagog desteğinin yalnızca bir sorun üzerine alınması gerekmediği de ayrıca belirtilebilir. Çocuğun gelişiminde görülen bir sorun yoksa bile, yalnızca daha iyi gelişim evreleri geçirilebilmesi adına pedagog danışmanlığı alınabilir. Böylece özellikle bilişsel olarak güçlü bir çocuk yetiştirme imkanı sağlanır.

İstanbul Arel Üniversitesi |

Kendi kararlarını verebilen, özgüveni yüksek ve iletişimi kuvvetli çocukların yetiştirilmesi için her şey normal seyrinde giderken profesyonel desteğe başvurabilir. Bu sayede yetişen çocukların pek çok alanda güçlenmesi sağlanabilir. Bu nedenle pedagoga danışmak için bir sorun ortaya çıkmasına gerek yoktur.

Yukarıdaki maddelenmiş halde sayılan olumsuz durumlardan bir ya da birkaçı birlikte görülebilir. Bu durumların ortaya çıkması, çocuklar için yardım çağrısı anlamına gelir. Bu yüzden bu durumları yaşayan çocukların vakit kaybetmeden pedagog desteği alması önerilir. Bunun için en iyi hizmetin de Manisa Pedagog merkezinde alınabileceği ayrıca belirtilmelidir.

Manisa Pedagog Kimlere Bakar?

Pedagojinin çalışma alanı 0-12 yaş aralığıyla sınırlandırılmıştır. Bu yaşın üzerindeki çocukların ise ergen terapisine müracaatı gereklidir. Manisa pedagogları da aynı şekilde 0-12 yaşlarındaki çocuklarla çalışır. Bu yaştaki çocukların yaşayabileceği sorunlar gayet çeşitli olup, çözümü için önemli bir bilgi birikimi gerekir.

Eğer çocuk kendini ifade edebiliyorsa çocuğun kendisiyle, edemiyorsa ailesiyle yapılacak görüşmeler sorunun tespiti ve çözüm için atılacak adımlar açısında çok önemlidir. Aynı şekilde kendini ifade edemeyen çocuklar için uygulanan test ve teknikler çocuğun tanınması için önemli bir role sahiptir. Çocukların bireysel özelliklerinin öğrenilmesi, yaşanan sorunun düzeyi ve ailenin sürece katılımı pedagog danışma süreçleri açısından hayati önemdedir.

Genellikle haftalık ya da 15 günlük yapılan görüşmelerde çocukla geçirilen vakit oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle ailenin danışma sürecinde verilen yönerge ve ödevleri evde uygulamaya devam etmesi gerekir. Aksi halde, çözüme ulaşılması için gereken süre ciddi ölçüde uzayacaktır. Manisa pedagoglarının yalnızca sorunun ve düzeyinin tespitini yaparak çözüm için bir yol haritası çizdiği bilinmelidir. Bu süreçte ailelere ciddi bir görev düşmektedir.

Manisa Pedagog Oyun Terapisi

Çok farklı gelişim alanlarına yönelik çalışmalar yapan pedagoglar, özellikle okul öncesi çağdaki çocuklarla sıklıkla oyun terapisine başvurur. Çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmesi için elverişli bir ortam olan oyun odasında, farklı yaklaşımlara başvurulabilir.

Psikolojinin her alanında olduğu gibi, bir eğitim bilimi olan pedagojinin de yaklaşımları farklılaşır. Bu farklılıklar elbette, farklı sorunların çözümünde kullanıma uygun olması nedeniyle birbirinden ayrılır. Bu da, çocuğun yüksek yararı doğrultusunda kullanılır. Böylelikle çocuğun yaşadığı olumsuz durum tespit edildikten sonra çözüme yönelik olarak en doğru terapi yaklaşımı benimsenir.

Bu hizmeti veren Manisa Pedagogları da aynı anlayışla çalışmalarını sürdürür. Daima odak noktasının çocuk ve çocuğun yararı olduğu ön plandadır. Bu doğrultuda hem çocuk hem aile görüşmeleri yapılır. Böylelikle çocuklara kendi anladığı dil ile ulaşılmış olur.

Özellikle okul öncesi çağdaki çocuklarda oyun terapisi çokça kullanılan bir tekniktir. Çocuğa ulaşılması, çocuktan bilgi alınabilmesi ve çocuğa bazı durumların anlatılması için oyunlar, vazgeçilmez birer araçtır. Çocuğun oynadığı oyunlar dikkatle gözlenerek, aile hikayesiyle birleştirir. Böylelikle çocuğun hangi olumsuz durumdan muzdarip olduğu, bu durumdan ne kadar etkilendiği gibi cevaplar alınır. Aynı bilgiler, tespit edilen sorunun iyileştirilmesi adına da kullanılır. Ayrıca çözüme yönelik çalışmalar yapılırken yine oyun terapisine başvurulur.

Sıklıkla öfke kontrol sorunu, içe kapanıklık gibi sorunlar yaşayan çocuklarda karşımıza çıkan oyun terapisi, çok daha geniş bir kullanım alanına sahiptir. Önemli olan Manisa pedagoguna çocuğun ulaşması ve sürecin sağlıklı yönetilmesidir. Sürecin en iyi şekilde yönetilebilmesi için ailelerin dürüst ve samimi bilgiler paylaşması gerekir. İletişim çağındaki çocuklarla doğru tekniklerle görüşmeler yapılabilir. Ayrıca yine sürecin sağlıklı olması için ailenin sürece aktif katılımı gereklidir.