Hipnoterapi

Psikoloji bilimindeki bilinen en eski tekniklerden birisi olarak hipnoterapi öne çıkar. 1800’lü yıllardan bu yana uygulandığı bilinen hipnoterapiye en çok başvuran psikologlardan birisi şüphesiz Sigmund Freud’dur. Sanılanın aksine Freud, bu tekniğin kurucusu değildir. Ancak yöntemin en iyi uygulayıcılarından birisi olarak psikoloji tarihine geçmiştir. Günümüzde ve ülkemizde de Manisa psikologları dahil pek çok kişi tarafından etkin olarak uygulanmaktadır.

Freud’un kendi tabiriyle bilinçdışı süreçlere ulaşma imkanı sağlayan hipnoz tekniğinin kullanıldığı hipnoterapi süreci telkinler aracılığıyla yönetilir. Kişinin bildiği ancak bilinçdışı süreçlere ittiği düşüncelerin ve olumsuz yaşam olaylarının üzerine gidilen teknikte telkinler yoluyla kişinin bu olaylar ve düşüncelerle ilgili olumsuz duygularından kurtulması sağlanmaya çalışılır.

Hipnoterapi Nedir?

1958 yılında dünya genelinde etkinliği bilimsel olarak kabul edilen hipnoterapi, psikolojide kullanılan tekniklerden birisidir. Hipnoz yönteminin kullanıldığı hipnoterapide danışanın yarı uyku hali söz konusudur. Sanılanın aksine danışan kişinin bilinci kapalı değildir. Yalnızca bilinçaltında barındırdığı ve yüzleşmek istemediği deneyimlerin gün yüzüne çıkması sağlanır.

Psikolog
Simge Kurnaz

manisa hipnoz

Savunma mekanizmalarını geçici olarak devre dışı bırakıldığı bir süreç olarak hipnoz altında kişi, paylaştığı bilgileri bilinçli olarak paylaşmaktadır. Yalnızca zihnin bunları paylaşmasındaki önündeki engellerin kaldırılması söz konusudur.

Online terapi ile mümkün olmayan terapi tekniklerinden birisi olarak hipnoterapi ön plana çıkar.  Yapısı gereği yalnızca yüzyüze terapi seçeneği için uygun bir niteliği vardır. Yüz yüze yapılacak olan hipnoz uygulaması birkaç aşama halinde gerçekleştirilir. Bu aşamalara geçilmeden önce yapılması gereken önemli adımlardan biri ise danışanın süreç hakkında bilgilendirilmesidir. Hipnoz altında ne türden bilgiler paylaşılacağı önceden bilinemediği için, danışana bu husus hakkında bilgi verilmeli ve onayı alınmalıdır.

Hipnoterapi ile Hipnoz Aynı Şey Mi?

Psikolojik terapi tekniklerinin en önemlileri arasında yer alan hipnoterapinin medikal olarak da uygulanabilen bilimsel bir yaklaşım olduğu bilinmelidir. Halk arasında daha çok hipnoz kelimesinin karşılığın bilinmektedir. Hipnoz ile hipnoterapi aynı mıdır, sorusu sık sorulmaktadır. Burada şu söylenebilir ki; hipnoz, hipnoterapide kullanılan tekniğin adıdır. Hipnoterapi süreci hipnoz öncesi, hipnoz ve hipnoz sonrası görüşme ve tekniklerin tamamını içerirken. Hipnoz ise terapinin en önemli parçası olarak ön plana çıkarken.

Manisa psikolog uygulamaları arasında da yer alan hipnoterapi yapılabilmesi için bu alanda yeterli bilgi birikimi ve deneyime sahip olunması gereklidir. Uygulama açısından herhangi bir risk faktörü taşımamasına rağmen, etkili sonuçlar alınabilmesi için terapistin yetkinliği önemli bir etkendir.

Hipnoterapi Nasıl Yapılır?

Birkaç aşama halinde gerçekleştirilen hipnoterapinin uygulanış şekli aslında herkesin az çok aşina olduğu bir metottur. Danışanın bir cismi izlemesi yoluyla konsantrasyonu sağlanırken bir yandan da çeşitli telkinler verilir. Zihnin rahatlamasına yardımcı olan bu telkinler aracılığıyla kişi bilinçaltında barındırdığı duygu ve düşünceleri ortaya çıkarmak için hazır hale gelir.

Danışana yapılan ön bilgilendirme sonrası hazırlık aşamaları tamamlanır. Sonrasında danışanın bir cisme konsantre olması sağlanır. Bu esnada çeşitli telkinlerde bulunan terapist, kişinin zihninin rahatlamasını hedefler. Kontrol mekanizmalarının devre dışı bırakılmasıyla birlikte danışan normalde paylaşmamak için (farkında olmayarak) direndiği bir takım duygu ve düşünceleri paylaşmaya hazırdır.

Hipnoterapi Seansı Ve Psikoloji Kavramı, Psikedelik, Karakter, Akıl PNG Resim ve çizimi ücretsiz Indirmek Için Arka Plan Ile

Tam olarak bu trans halinde Manisa psikolog tarafından edinilen bilgiler not alınır. Kişinin tam trans halindeyken konuşulan hatırlayamadığı bilinmeli ve ön bilgilendirmede bu durum kendisine aktarılmalıdır. Daha sonra edinilen bilgiler ışığında danışanın yaşadığı sorunların çözümüne yönelik adımlar atılır. Yine hipnoz altındayken iyileşmeye yönelik telkinler verilmesinin etkili olduğu bilinir. Bununla birlikte danışandan alınan bilgiler ışığında iyileşme adımları farklı terapi teknikleriyle de atılabilmektedir.

Hipnoterapi Aşamaları Nelerdir?

Yukarıda da bahsedildiği üzere hipnoterapi aşamaları birkaç adım halinde ilerler. Her aşamanın bir sonraki aşama için önemli olduğu bilinmelidir. Seans öncesi bilgilendirme aşamasında danışan kişiye hipnoterapinin adımları detaylı bir şekilde iletilmelidir. Özellikle tam trans haliyken konuşulan hatırlamayacağı bilgisi aktarılarak bunun için onay alınmalıdır.

Hipnoterapi Hazırlık Aşaması

Bu aşama, danışanın süreç hakkında bilgilendirildiği aşama olarak ifade edilebilir. Yüz yüze yapılan görüşmede hipnoterapinin aşamaları ve trans hali hakkında detaylı bilgilendirme yapılır. Ardından danışanın onayı alınarak hazırlıklara geçilir. Danışanın pozisyonu, danışmanın danışana göre konumu süreci etkileyen önemli etkenlerdir.

Önerilen uygulamada danışanın uzanması ve danışmanın ise baş hizasında oturması yer alır. Kişinin zihinsel olarak gevşemesini kolaylaştırmak için fiziksel gevşeme sağlanır. Böylece hipnoterapinin en zorlu aşaması olarak kabul edilen trans öncesi aşama için kolaylık elde edilmesi amaçlanır.

Bu doğrultuda istenen bir başka durum ise ortamın fiziki koşullarıdır. Tercihen sessiz bir ortam olması arzu edilir. Ek olarak loş bir ışık altında daha kolay gevşeme sağlandığı bilinir. Ortamda veya dışarda terapistin müdahale edemeyeceği sesler olması halinde ise danışmanın yetenekleri ön plana çıkar. İstenmeyin sesleri terapinin bir parçası gibi kullanarak telkinlerine ekleyebilir ve böylelikle danışanın konsantrasyonu bozulmadan sürece devam edilebilir.

Trans Öncesi – Transa Geçiş

Hipnoterapinin en zor aşamasıdır. Standart uygulamalarda birkaç dakika süren transa geçiş, kimi vakalarda önemli ölçüde uzayabilmektedir. Danışanın tutumu, süreç hakkında bilgilendirilmesi gibi etkenlere bağlı olarak transa geçiş evresi zorlaşabilmektedir. Önemli etkenlerden birisi de danışanın zihninin trans için hazır olup olmadığıdır.

Tam olarak bu nedenden dolayı ön bilgilendirme aşaması oldukça kritiktir. Kişi zihinsel olarak ne kadar hazır olursa, trans haline geçişi de aynı ölçüde kolaylaşacaktır. Bundan dolayı terapistler bilgilendirme aşamasında danışanın kaygılarını azaltmaya yönelik görüşme teknikleri kullanır.

Bununla birlikte danışanın zihninin karmaşıklığı veya yaşadığı travmaların boyutu nedeniyle de, bilinçdışı olarak, trans haline karşı dirençli olabilmektedir. Tecrübeli bir hipnoterapist tarafından yapılan uygulamalarda bu süreç en kısa sürede geçilebilir.

Trans Evresi

En zorlu evre olan trans öncesinin başarıyla geçilmesinin ardından artık danışan tam hipnoz altına girmiştir. Günlük hayatında bilinçaltına bastırılan duygu ve düşüncelerin bu evrede açığa çıkması beklenir. Elbette bunun sağlanabilmesi için terapistin aktif olarak süreçte yer alması ve telkinlere devam etmesi gerekir.

Hipnoz png | PNGWing

Hipnoz haline giren danışan normal yaşantısında bilinçsiz olarak, bir savunma mekanizması olarak, kendini strese sokan olay, duygu ve düşüncelerini bilinçaltına itmektedir. Kişinin bilinçli olarak farkında olmadığı bu bilgiler, yine farkında olmadan günlük hayatına önemli etkiler etmektedir. Karar mekanizmaları, kaygı bozuklukları gibi olayların temelinde bilinçdışı süreçler önemli rol oynamaktadır.

Kimlere Hipnoterapi Yapılabilir?

Psikoterapi yaklaşımlarının etkili yöntemlerinden biri olan hipnoterapinin uygulanabilmesi için öncelikle kişinin açık rızası olması gerektiği aşikardır. Ek olarak kişinin hipnoz altına girmeye engel bir durumu olmaması gerekir. Hipnoza engel olabilecek durumlar:

  • Psikotik bozukluklar nedeniyle hipnoterapiyi kabul etmeyenler
  • Şizofreni, psikoz gibi hastalıklara sahip olanların kendi iç dünyasına inememesi
  • Fizyolojik rahatsızlıklar nedeniyle gevşemenin mümkün olmaması
  • Zihinsel yetersizliği nedeniyle telkin ve yönergeleri idrak edemeyecek olanlar

Bu grupların haricinde hipnoz uygulamasını kabul eden tüm danışanlara hipnoterapi uygulanabilir. Buradaki önemli belirleyicilerden birisi de terapistin görüşüdür. Yani kişilerin hipnoz olma isteği bunun için yeterli değildir. Terapist tarafından yapılan ön görüşmede hipnoterapinin etkili olacağı kanısının oluşması gerekir. Hipnoterapinin etkin olarak kullanıldığı psikolojik rahatsızlık grupları ise şöyle sıralanabilir:

  • Fobiler
  • Panik bozukluk
  • Obsesif kompülsif bozukluk
  • Depresyon
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Kaygı (anksiyete) bozuklukları

Hipnoterapi Kimlere Uygulanmaz?

Hipnoz altında uygulanan hipnoterapinin uygulanabilmesi için ilk koşul danışanın bu sürece onay vermesidir. Dolayısıyla terapiyi kabul etmeyen hiçbir danışana hipnoterapi uygulanamaz. Bunun haricinde sahip olduğu ruhsal ya da zihinsel rahatsızlıklar nedeniyle verilen yönergeleri anlayamayacak veya yerine getiremeyecek durumdaki kişilere de hipnoz uygulanamamaktadır. Ayrıca terapi sürecini kabul etmesine rağmen süreç içerisinde gelişen durumlar neticesinde verilen telkinlere uyum sağlamayan danışanlara da hipnoterapi uygulanması söz konusu değildir.

Bununla birlikte sahip olduğu fizyolojik kökenli, özellikle kaslarla ilgili, hastalıkları olan kişilerde, bu hastalıkların fiziksel gevşemeye mani olması halinde hipnoterapi uygulanamaz.

Hipnoterapi Riskleri Var Mı?

Halk arasında hipnoterapi hakkında çeşitli efsaneler dolaşmaktadır. Bunlar da profesyonel ve medikal bir yöntem olan hipnoz uygulaması hakkında yanılgılara yol açmaktadır. Hipnoterapi eğitimini almış yetkin kişiler tarafından uygulandığında insan sağlığına hiçbir zararı olmadığı özellikle vurgulanmalıdır. Elbette kötü niyetli kişilerin farklı amaçlarla benzer yollara başvurması söz konusu olmaktadır. Bu nedenle hipnoz uygulamasını yapmak isteyen kişinin gerçek bir psikolog/psikiyatrist olduğuna emin olmak ve gerekirse eğitim sertifikalarını görmek istemek bir danışan olarak en doğal hakkınızdır.

Hipnoz png | PNGWing

Psikologlar bağlı bulundukları etik ilkeler çerçevesinde danışanlardan gelen sertifika sorgulamalarını geri çevirmez ve yetkinliklerine ait belgeleri göstermekle yükümlüdürler. Bu nedenle sahip olduğu eğitim sertifikalarını paylaşmayan kişilere hipnoterapi ya da hipnoz adı altında uygulamalar yaptırmamanız tavsiye edilebilir.

Bunun dışında, yetkin kişiler tarafından yapıldığında fizyolojik veya ruhsal hiçbir soruna yol açmadığı bilinmektedir. Hipnoterapi, medikal bir yaklaşım olarak 1958 yılından bu yana profesyonel bir şekilde tüm dünyada uygulanmaktadır.

Hipnoterapi sırasında insanların uyuduğu bilgisi de kısmen gerçeği yansıtmamaktadır. Hipnoterapi ne kadar sürer sorusuna yanıt olarak bir seansın ortalama 1 saat sürdüğü yanıtı verilebilir. Bu sürenin yalnızca 1/3 bölümünde kişinin yarı uyku hali söz konusu olup, bu süre zarfında geçen konuşmaları hatırlamadığı söylenebilir. Kalan 2/3’lük bölümde kişilerin bilinci tamamen açıktır.

Bahsedilen 1 saatlik süre, trans öncesi aşamanın zorluk ve uyum derecesine bağlı olarak daha uzun veya kısa olabilmektedir. Ayrıca hipnoterapi kaç seans sürer sorusunun yanıtı ise birçok değişkene bağlı olarak değişebilmektedir. Yine de ortalama olarak 4-6 seansta olumlu sonuçlar kaydedildiği belirtilebilir.

Hipnoterapi İçin Manisa Psikolog

Günlük hayatın farklı alanlarında sorun ya da içsel engellerle karşılaşıyorsanız profesyonel bir Manisa psikolog desteği almanız gerekebilir. Bunun için hipnoterapi ya da hipnoz uygulamasının yapılacağına ise mutlaka uzmanlar karar vermelidir. Görüşmeye gelerek hipnoz olmak istediğini beyan eden kişilere hipnoterapi uygulanmaz.

Yapılan detaylı görüşme ve analizlerin ardından psikoloğun gördüğü en etkin çözüm yöntemi olarak hipnoterapi görülmesi halinde uygulama gerçekleşir. Bu aşamada da, yukarıda bahsedildiği üzere süreç hakkında danışana detaylı bir bilgilendirme yapılarak açık rızası alınır.

Kişilerin bilinçaltında barındırdığı mahrem ve/veya kişisel sırlarını paylaşmasına olanak sağlaması gerekçesiyle, kişilerin rızası alınması oldukça önemlidir. Ardından gerekli hazırlık ve aşamalar sırasıyla geçilerek hipnoterapi süreci psikolog tarafından tamamlanır.

Psikolog seçiminde dikkat edilmesi gerek önemli etkenlerden birisi de psikoloğun sahip olduğu yetkinliklerdir. Bu anlamda hipnoterapi yapan Manisa psikolog seçimi yaparken hipnoterapi alanında da eğitim sertifikalarını görmeyi talep etmenin, danışanların en doğal hakkı olduğu bilinmelidir.

Hipnoz uygulamasının bir yarı uyku hali olduğu tekrar vurgulanmalıdır. Ayrıca danışanların her ne kadar konuşulanları hatırlamasa bile, bu esnada paylaştığı bilgileri bilinçli olarak paylaştığı bilinmelidir. Hipnoz uygulaması yalnızca zihnin koruyucu mekanizmalarını esneterek istenilen bilgiye ulaşılmasını sağlayan bir araçtır. Zira kaynağı bilinmeyen bir sorunun çözümü çok daha zorlu bir süreç olacaktır. Bunun yanında hipnoterapi sürecinde kişilere iyileşme sürecine yönelik telkinler ve yönergeler verilebilmektedir. Zihnin savunma süreçlerini arka planda bıraktığı hipnoz esnasında verilen yönergeleri daha kolay kabul ettiği ve günlük hayatta uygulanabilirliğinin önemli ölçüde arttığı ayrıca belirtilmelidir.

Psikolog Simge Kurnaz’dan Randevu Almak İçin Tıklayınız.