Kabul ve Kararlılık Terapisi

Modern psikolojide etkili yaklaşımlardan birisi olarak Kabul ve Kararlılık Terapisi (KKT) etkin olarak kullanılır. Bazı durumlarda iyileştirici yaklaşımın doğrudan kendisi olurken bazı durumlarda ise asıl terapi yaklaşımının öncesinde kullanılması söz konusu olabilmektedir. Manisa psikolog hizmetleri arasında da yer alması bu yaklaşımın kullanılabilirliğini artırmaktadır.

Uygulanış şekli ve amacını isminde taşıyan KKT, İngilizce karşılığı olan Acceptance and Commitment Therapy (ACT)’nin tercüme edilmiş hali olarak karşımıza çıkar. Farklı kaynaklarda kabul ve adanmışlık terapisi ismiyle anılması da söz konusudur.

Temel uygulama bakımından danışanın yaşadığı sorunların çözümü için bazı gerçeklerin kabul edilmesi üzerine kuruludur. Aynı zamanda bir sorunun varlığının kabulü de gereklidir. Bu nedenle nevrotik bozuklukların iyileştirilmesinde etkin olarak kullanılır.

Kabul ve Kararlılık Terapisi Nedir?

Bir tanımı yapılması gerekirse kabul ve kararlılık terapisinin, bireyin içinde bulunduğu olumsuz koşulları nedenleriyle birlikte kabul etmesi üzerine kurulan psikoterapi yaklaşımı olduğu söylenebilir. Manisa psikolog tarafından detaylı bir görüşme yapılması, görüşmeden elde edilen bilgilerin analiz edilmesi ve danışana doğru şekilde aktarılması sürecin etkili olması açısından önemli uygulamalardır.

manisa hipnoz

Psikolog & Aile Danışmanı
Simge KURNAZ

En yaygın olarak depresyon, kaygı bozuklukları ve bağımlılık gibi olumsuz durumlarda aktif şekilde kullanılan KKT, kimi zaman Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ve/veya diğer terapi yaklaşımlarının öncesinde kullanılabilir. Bireyin aktif terapi sürecine dahil edilmesinden önce yapılan kabul ve kararlılık terapisi, yapılacak olan asıl terapinin etkinliğini artırmak için oldukça etkili bir yöntem olarak öne çıkar.

Psikolojide etkin kullanılan BDT’den hareketle geliştirilen bir teknik olmasına karşın, BDT ile ters yönde bir süreç takip edilir. BDT’de asıl amaç kişinin düşünce ve davranışlarının değiştirilmesi yönünde olurken, KKT’de de ise bireyin mevcut düşünce ve davranışlarını kabullenmesi ve hayatını buna göre şekillendirmesine odaklanılır.

KKT’nin tanımı ve uygulaması anlatıldıktan sonra akıllara gelen bir diğer soru da süre bilgisidir. Kabul ve kararlılık terapisi kaç seans sorusunun yanıtı farklı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. En başta danışanın içinde bulunduğu psikolojik durum, terapiye istekli oluşu, verilen yönergelerin izlenme düzeyi gibi faktörler süreç üzerinde doğrudan etkilidir. Yine de ortalama olarak 8-12 seans aralığı verilebilir.

Kabul ve Kararlılık Terapisi Nasıl Yapılır?

Kabul ve kararlık terapisi üzerine uzmanlaştırılmış görüşme teknikleri yardımıyla yapılır. Modern psikolojideki tekniklerden biri olması nedeniyle bireyi ön plana çıkarır. Danışanın içinde bulunduğu farklı türde olumsuzlukların nedenleri araştırılır ve bunların birer gerçek olması kabul edilmesi amaçlanır.

Başlangıç aşamasında uzun bir tanışma evresi bulunur. Danışanın hayat öyküsü dinlenirken, bugün yaşanan sorunla ilgili olabilecekler mercek altına alınır. Manisa psikolog tarafından yapılan analiz ve değerlendirmeler neticesinde bir yol haritası çizilir. Bu rota ışığında danışanla birlikte yürünürken aynı zamanda danışanın sürece dahil edilmesi gerekir.

Ardından başlayan uzman görüşme teknikleri yardımıyla psikoloğun verdiği yönerge ve telkinlerin danışan tarafından alınması ve uygulanması söz konuşur. Uygulamanın amacı ise kişinin yaşadığı olumsuz durumların ortadan kaldırılması değil, olumsuz durumların belirli gerekçelere dayandırılarak kabullenilmesinin sağlanmasıdır. Bu süreçte izlenen terapi yaklaşımında orta ve uzun vadede semptomlar kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir.

Bu bakımdan çözüm odaklı terapi ile benzerlik gösterdiği söylenebilir. Ancak çözüm odaklı terapide yine semptomlar üzerine yürünürken, kabul ve kararlılık terapisi sürecinde ise semptomların kabülü ve hayatı bu doğrultuda adamışlık söz konusudur.

Bu yaklaşımın elbette çaresiz veya kabulleniş olarak nitelendirilmesi doğru değildir. Buradaki amaç kişinin yaşadığı durumları doğal sürecin bir parçası olarak kabul etmesi ve kendisiyle barışık olmasını sağlamaktır. Bu sayede özgüven de kazanan birey, hayat tarzını bu doğrultuda değiştirdiğinde semptomlardan kurtulmakta veya var olan semptomlardan rahatsızlık duymamaktadır.

Kabul ve Kararlılık Terapisi Aşamaları Nelerdir?

Kabul ve kararlılık terapisi aşamalarının aynı zamanda görüşmelerde kullanılan tekniklerden olduğunu öncelikle belirtmek gerekir. Güncel uygulamada yer alan ve psikolojik esneklik olarak adlandırılan 6 aşama şöyle sıralanıp açıklanabilir:

Anı Yaşamak: Farklı kaynaklarda çeşitli şekillerde ifade edilebilir (anda olma, anın içinde olma, mevcut olma, an ile temas, an ile iç içe olma). Temel olarak insanların sürekli yaşadığı geçmişle ilgili takıntıları, sorunları ve gelecek kaygılarının minimize edilerek yaşanılan günün olabilecek en iyi hale getirilmesini amaç eder. Buna göre danışanlara bu doğrultuda yönergeler verilir.

Ayrışma: Empati sürecinin kişinin kendisine uyguladığı hali olarak tanımlanabilir. Bireyin içinde bulunduğu duruma, sahip olduğu düşünce ve davranışlarına bir başkasının gözünden gibi bakması sağlanır. Böylece bireyde farkındalık oluşturulması amaçlanır.

Bağlamsal Benlik: Bireyin içinde bulunduğu durum ne olursa olsun, kendisinin biricik ve özel olduğunun fark ettirilmesi üzerine kurulu bir tekniktir.

Değerler: Danışanın sahip olduğu değerler göz önüne serilir. Kişinin hayatına anlam katanlar üzerine yoğunlaşılarak özsaygının yükseltilmesi sağlanır.

Kararlılık: Yine farklı kaynaklarda bağlılık veya taahhüt adıyla da anılabilir. Kişi için anlamlı olan değerlere kararlı bir şekilde odaklanması ve hayatını buna göre şekillendirmesi süreci olarak özetlenebilir.

Kabul: Terapinin temel amacı olan kabullenmenin sağlanması için çalışmalar yapılır.

Kabul ve Kararlılık (Act) Terapisi Nedir

Yukarıda sayılan kabul ve kararlılık terapisi aşamalarının birbirinden bağımsız veya birbirini izleyen süreçler olmadığı belirtilmelidir. Tüm bu teknikler görüşme sürecinde iç içe olarak kullanılır. Bu sayede bireylerin yalnızca birey oldukları için değerli oldukları düşüncesine odaklanılır.

Kabul ve Kararlılık Terapisi Kimlere Uygulanır?

Çeşitli hastalık ve/veya psikolojik rahatsızlığın iyileştirilmesinde KKT uygulanabilir. Manisa psikolog tarafından yapılan ön görüşme ve sonrasındaki analiz ve değerlendirmeler neticesinde danışan için en yararlı terapi yaklaşımına karar verilir.

Uygulama için kabul ve kararlık terapisi kullanımına karar verilen vakalar genellikle:

  • Depresyon
  • Kaygı bozuklukları
  • Madde/sigara bağımlılığı
  • Yeme ve iştah bozuklukları (anoreksi, obezite vb)
  • Psikoz
  • Fobiler
  • Diyabet hastaları (yeme kontrolü maksadıyla)
  • Özgüven eksikliği
  • Stres bozuklukları ve/veya stres yönetimi

Kabul ve Kararlılık Terapisinin Faydaları

Psikolojinin etkin yaklaşımları arasında görülen kabul ve kararlılık terapisinin faydaları konusunda ilk sırada kişinin özsaygısının kazanılması sayılabilir. Aşamalar halinde ilerleyen terapi sürecinde kişinin zihninde yer alan benlik saygısı üzerine çalışmalar gerçekleştirilir. Bu çalışmalar sonucunda da kişinin kabul ettiği gerçekler üzerine kararlı bir şekilde yürümesi sağlanır. Sonuç olarak kişide var olan kendini değersiz hissetme gibi duyguların ortadan kaybolması amaçlanır.

Bununla birlikte kişinin içinde bulunduğu olumsuz illüzyondan kurtulması sağlanır. Bireye öz benliği ile duygu ve düşüncelerine realite içinde bir bakış kazandırılır. Bireyde var olan suçluluk ve değersizlik duygularını yerini özsaygı ve özgüvene bırakır.

Ek olarak danışanın kabullendiği ve kararlılık içerisinde sahip olduğu yeni düşünceler sayesinde geleceğe dair motivasyonu da sağlanmış olur. Karamsarlıktan kurtulan birey, bundan sonraki yaşantısı için daha olumlu deneyim ve düşünceler yaşama imkanına kavuşur.

Kabul ve Kararlılık Terapisi » Sentia Psikoloji

Takip edilen kabul ve kararlılık süreçleri aynı zamanda bireyin duygu ve düşüncelerini bastırmasına engel olduğu gibi önceden bastırdığı bazı anılarla da barışmasını sağlar. Böylelikle içsel dünyasıyla barışık bir birey haline gelir. Bu şekilde sağlanan iyilik hali ise hayatın her alanına yansıyarak psikolojik sorunlardan kaynaklı belirtileri en aza indirger.

Bireyin zihnen ve ruhen rahatlamasını sağlayan savunma mekanizmalarının gereğinden fazla kullanımı çoğu zaman psikolojik sorunlara yol açar. Kişinin farkında olmadan, bilinçsiz bir şekilde savunma mekanizmalarına sık başvurması gerçeklikten kopmasına sebep olur. Ayrıca kişinin benliğiyle ilgili yanlış algılara kapılmasına neden olur. Kabul ve kararlılık terapisi ile bu mekanizmaların da doğru kullanılması sağlanır. Bu sayede duyguların bastırılmasının da önüne geçilmiş olur. Savunma mekanizmalarının yalnızca bireyin baş edemediği durumlarda kullanılması gerektiği fikri işlenerek psikolojik olarak sağlıklı bir bireye dönüşmesi sağlanır.

Manisa Kabul ve Kararlılık Terapisi

Tanımı, uygulamaları ve faydaları sıralanan kabul ve kararlılık terapisi Manisa psikolog hizmetleri arasında da yerini almıştır. Yukarıda sayılan depresyon, özgüven eksikliği, sigara bırakma gibi konularda profesyonel destek almak isteyen kişilere KTT uygulanabilmektedir.

Bunun kararının psikolog tarafından verilmesi gerektiği ayrıca vurgulanmalıdır. Manisa kabul ve kararlılık terapisi alanında faaliyet gösteren psikologların bu konuda sertifikalı eğitimlere tabii tutuldukları danışanlarca bilinmelidir.

Manisa Psikolog Ücretleri

KKT veya diğer terapiler olsun, profesyonel destek almak isteyen kişilerin merak ettiği konuların başında Manisa psikolog ücretleri gelmektedir. Buradan hareketle tahmin edileceği üzere alınacak olan ücret bilgisi en başta uygulanacak olan terapilere bağlıdır. Bununla birlikte kaç seans terapi alınacağı veya görüşme yapılacağı da ücret üzerinde doğrudan etkilidir. Paket seans programları kapsamında danışanlar için avantajlı ücretler sunulabilmektedir.

 

Detaylı Bilgi ve İletişim İçin Tıklayabilirsiniz